HTML

Friss hozzászólások

Címkék

12 (1) 12évrabszolgaság (1) 2014 (1) a (1) admin (1) ajánló (6) ajanlo (1) album (1) álom.net (1) amcsi (1) amerikai botrány (1) apokalipszis (1) április6 (1) avengers (1) bang (1) big (1) birds (1) blogger (1) blood (1) bosszúállók (1) breaking bad (1) bulvár (1) clara bow (2) dead (1) dexter (1) divat (1) együttes (1) éjszaka (1) előzetes (1) első poszt (1) ember (1) enciklopédiája (1) eszköz (1) eurovízió (2) év (1) évforduló (3) facebook (1) Facebook (1) farsang (1) film (16) filmajánló (9) filmajánó (2) fluor (1) forradalom (1) frankenstein (1) golden globe (1) hely (1) herkules (1) himym (1) Hulk (1) idős (1) Inczédy (1) info (1) irony (1) ismerkedés (1) jack (1) játék (5) katasztrófa (2) keksz (1) képregény (1) kingslayer (7) kiscsillag (1) kocka (1) komment (1) könyv (3) Könyvajánló (1) Kossuth (1) kritika (4) kultúra (4) levelek júliának (1) littlecat01 (6) lol (3) lorde (1) Magdi anyus (1) majd (1) meleg (1) meme (1) metró (1) milky way (3) mokka (1) műsor (1) műsorvezető (1) narancsvidék (1) némafilm (2) nemlétező (1) newzz.com (2) new year (1) oltás (1) once (1) oravecz (1) oscar (1) oscars (1) oscars2014 (1) party (1) Pesten Hallottam (1) rabszolgaság (1) rajzfilm (2) regény (1) reggeli (1) remake (1) retrokedd (3) ryan (1) sorozat (11) szavak (1) szex (2) szójáték (1) szupcsimupcsi (1) Tamás (1) társadalomkritika (1) taylor momsen (1) the (2) theory (1) time (1) titanic (3) tolerancia (1) tömeg (1) tömegközlekedés (1) történelem (2) tragédia (1) tróger (1) troll (1) true (1) túlélő (4) tumblr (1) twitter (1) upon (1) választás (1) vélemény (3) vicc (1) videó (1) videoklip (1) Vili bácsi (1) vonzalom (1) walking (1) xjelena (18) XXI.század (1) zene (3) Címkefelhő

12 év rabszolgaság

littlecat01   2014.03.05. 10:00

Egy nagy jelentőséggel bíró kérdést, a rabszolgaságot, illetve a feketék jogait boncolgatja a film. A kilenc Oscar-díj jelölést kapott alkotás, egy igaz történetet dolgoz fel és csal ezzel könnyeket a néző szemébe.

A történet megtörént eseményen alapul. Solomon Northup egy szabadon született afroamerikai New Yorkból. Volt egy telke Herbonban, hegedűművész, és farmer. Egy napon állást kínáltak neki Washingtonban  hegedűművészként, ahol bedrogozták, és a papírjai nélkül eladták rabszolgának.

Először Louisiánába került egy ültetvényre dolgozni. A férfi 12 évig szolgált rabszolgaként, és senki nem segített neki. Miután végre visszatérhetett a családjához, megírta a 12 év rabszolgaság című könyvét, ami a film alapjául szolgált. 

 

Ez a film is, mint idén a legtöbb az amerikai nép történetének  egy sötétebb oldalára világít rá. A rabszolgaság kérdése eddig nem tartozott azon témák közé amit a filmesek szívesen dolgoztak fel. Úgy tűnik, ebben az évben az amerikai filmipar lerántja a leplet a múltról, és nyíltan felvállalja azt.

Solomon Northup az északi New York virágzó időszakában elismert hegedűművészként és megbecsült polgárként élt, szabad emberként. Egy napon a városba érkezik két férfi, akik állást kínálnak Washingtonban a művésznek, aki ezt el is fogadja. A vacsora közben drogot csempésznek az italába és mire magához tér már el is adták rabszolgának.

Egyik ültetvényről a másikra adják őt tovább, míg végül egy kegyetlen déli emberhez, Edwin Epps-hez kerül. A férfi kénye kedve szerint korbácsolja, kínozza rabszolgáit. Solomon, vagyis az ottani nevén Patts több száz sorstársával együtt küzd az életéért! Dolgozik az utolsó leheletéig, de a reményt sosem adja fel.

 

Végül a szerencse rámosolyog, mikor a birtokra érkezik dolgozni egy ács (mégpedig Brad Pitt alakításában, hiszen ő egy filmből sem hiányozhat), aki már az újszerű eszméket vallja, és segít Solomonnak.

A férfi 12 év rabszolgaság után kiszabadul, és visszatérhet a családjához. Szorongva lép be régi otthonukba, ahol felnőtt gyermekei és megörgedett felesége várja. Nagyon megható pillanat, mikor a lánya bemutatja neki unokáját, aki utána kapta a nevét. Solomon sírva fakad, és bocsánatot kér családjától. A záróképben a család összeölelkezve sír a boldogságtól.

 

Az 1800-as években az afroamerikai emberek szava és élete nem számított semmit, ezért történhetett meg, hogy Solomon Northup 12 évig dolgozott rabszolgaként, annak ellenére, hogy szabad emberként született.

Tökéletesen mutatja be a film azokat az időket, a rabszolgák elkeseredettségét és a rabszolgatartók kegyetlenségét. Egy olyan alkotást sikerült összehozni, ami méltán érdemelné meg az Oscar-díjat. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://newzz.blog.hu/api/trackback/id/tr705839631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása