HTML

Friss hozzászólások

Címkék

12 (1) 12évrabszolgaság (1) 2014 (1) a (1) admin (1) ajanlo (1) ajánló (6) album (1) álom.net (1) amcsi (1) amerikai botrány (1) apokalipszis (1) április6 (1) avengers (1) bang (1) big (1) birds (1) blogger (1) blood (1) bosszúállók (1) breaking bad (1) bulvár (1) clara bow (2) dead (1) dexter (1) divat (1) együttes (1) éjszaka (1) előzetes (1) első poszt (1) ember (1) enciklopédiája (1) eszköz (1) eurovízió (2) év (1) évforduló (3) facebook (1) Facebook (1) farsang (1) film (16) filmajánló (9) filmajánó (2) fluor (1) forradalom (1) frankenstein (1) golden globe (1) hely (1) herkules (1) himym (1) Hulk (1) idős (1) Inczédy (1) info (1) irony (1) ismerkedés (1) jack (1) játék (5) katasztrófa (2) keksz (1) képregény (1) kingslayer (7) kiscsillag (1) kocka (1) komment (1) könyv (3) Könyvajánló (1) Kossuth (1) kritika (4) kultúra (4) levelek júliának (1) littlecat01 (6) lol (3) lorde (1) Magdi anyus (1) majd (1) meleg (1) meme (1) metró (1) milky way (3) mokka (1) műsor (1) műsorvezető (1) narancsvidék (1) némafilm (2) nemlétező (1) newzz.com (2) new year (1) oltás (1) once (1) oravecz (1) oscar (1) oscars (1) oscars2014 (1) party (1) Pesten Hallottam (1) rabszolgaság (1) rajzfilm (2) regény (1) reggeli (1) remake (1) retrokedd (3) ryan (1) sorozat (11) szavak (1) szex (2) szójáték (1) szupcsimupcsi (1) Tamás (1) társadalomkritika (1) taylor momsen (1) the (2) theory (1) time (1) titanic (3) tolerancia (1) tömeg (1) tömegközlekedés (1) történelem (2) tragédia (1) tróger (1) troll (1) true (1) túlélő (4) tumblr (1) twitter (1) upon (1) választás (1) vélemény (3) vicc (1) videó (1) videoklip (1) Vili bácsi (1) vonzalom (1) walking (1) xjelena (18) XXI.század (1) zene (3) Címkefelhő

Celeb vagy celebb?

newzz.com   2014.05.12. 23:00

SZERZŐ: nem_n_vagyok

 

Fluor Tomi kidolgozta magát a bulvárbirodalomból

„Nem utállak, csak nem eszem celebszart” – üzent Fluor 2012-es, Ecküvel közösen rappelt Köpköde című számában a világnak. A huszonhat éves előadó három éve robbant be a köztudatba a Mizuval, és jó ideig a sztárhírek visszatérő szereplője. Igaz, többször leszögezte: nem kér a celebalamizsnából.

Lehetséges, hogy Karácson Tamást alias Fluor Tomit egy évszázad múltán Kazinczy mellett legnagyobb nyelvújítónkként fogják majd emlegetni, de hogy maga is belefáradt már az unkreatív riporterek vicceskezdő mizuzásába, az biztos. A vele készített interjúk túlnyomó többsége egyébként hasonló mélységekben hasít, mint a jelenleg 16 milliós kattintottságú dal szövege: hogyan zúz az éjszakában, mi a pálya, csak lányok és fiúk? stb.

Fluor szemmel láthatóan élvezi a juj.hu, a Mosaic Online vagy az xnews.hu sztárhajtó sajtósainak hiperértelmetlen kérdéseit, és a számaiból jól ismert vá(lo)gatlan lököttségeket instant és naprakészen nyomja. Ráadásul mindig történik vele valami húde érdekes: egyszer egy játékpisztollyal hadonászik, ezért igazoltatják, másszor kőművesdekoltázzsal ornamentált kisvideóval kampányol a Viva Cometre. Egyperces vlogokkal szórakoztatja a kisérdeműt, miközben Örkény alighanem bőszen forgolódik sírjában. Fluor ott van a színpadon, fel-felbukkan a tévében, uralja az online-teret. Ha a celeb híresség, akkor a 2012-2013-as nettermés alapján úgy tűnhet, ő celebb a celebnél.

Mint mindig, most is érdemes azonban megismerkedni a háttérrel, jelen esetben Fluor teljes munkásságával is ahhoz, hogy a Mizu?-nál egy fokkal artikuláltabban mondatokhoz jussunk. A tizenhat éves Fluor, gyerekkori nevén 

Fluorid
 

ugyanis már javában rappelgetett, és MC-k hadát megelőzve nyerte meg 2004-ben az Animal Cannibals által menedzselt tehetségkutatót, a Mikrofon Mániát. Az Egy pillanat című számhoz egy minimál költségvetésű klipet is rittyentettek, a kis Fluor(id) pedig költői magasságokba igyekezett („Mint homokszem közt a gyémánt, feltűnök a zajban, / Egy forró vihar felkap, folyadék a sivatagban, / Kiszáradt lelkem táplálja száz fáraó álma, / Beteljesülő jóslat, az élet nagy csodája”). Vívódó sorainak témája egyenesen József Attilát idézik („Hátba szúrnak, széttaposnak, soha ne hidd magad okosnak, / Tiszteld az ellenséged, magadat vesd alá a sorsnak”).

Alig tizenhét évesen az Ahogy érzem című nyolc számos album underground körökben komoly jövőt ígért, a 2005-ös Beton pedig jelzi, hogy a kamasz Fluort nagyon is foglalkoztatta a kérdés, vajon honnan hová juthat el („Betompít a beton, minden délután egy alkalom, / Barátokkal az utcán, mégis otthon, színes tartalom / Vár, ma még maradnál, holnap már kiszakadtál. / Mit választasz, tömegbeli átlag, egy az igazaknál?), miközben hip-hop számokra nem jellemző szimbolikával is él („Sokszor tudtam, hogy hibáztam, mégiscsak hazudnom kellett / Magamnak, meg másnak, az egyszerű kissrácnak, / Aki felnőtt bennem, akit saját fiamként kezeltem. / Felébredtem, velem szemben, haldokló újszülött voltam, / Éles sikoly, na meg egy marék hamu egy felgyújtott jászolban.”) Az irodalmi motívumként jól ismert tisztító(?) tűz azonban még sokat váratott magára,  még hat évvel a Mizu sikere és a bulvár-tűzkeresztség előtt járunk (Mizu e. 6-ban).

Fluor ezekben az években sem tétlenkedett. Az underground közeg nagyjai vették szárnyuk alá, Pixa producerként segítette, közösen dolgozott az Eleven Holdból ismert Zselinszkyvel és a Hősökkel. Megjelent a Mélyvárosi álmok és a Parappa című album, Fluorid pedig Fluor Filigranná cseperedett. Nevével együtt zenei látóköre is kibővült: Hosszú Zsolt dzsesszes elemeket vitt az új dalokba, Pixa az elektronikus hangzású szerzeményeknél tűnt fel időről időre. Az akusztikus számokkal operáló Indigó utca is megjelent Flour oldalán 2007-ben, ezidőtájt bukkan fel a Kell az új is albumon SP, aki később a popvonalat erősíti filigrán Fluornál. Ekkor még a média szélesebb nyilvánossága előtt kevésbé vállalható, vulgunderground számokat is közre ad, például a híres-hírhedt G*cigránátot.

2010 júniusában aztán az SP-vel közösen, immár Fluorrá egyszerűsödve készített Partyarc

robbant a mainstreamben,
 

és innentől közismert gyakorlatilag az előadó minden megmozdulása. 2011-ben a Mizu Youtube-videóként áthatolt a zenevilág ózonpajzsán, sokak szerint felmérhetetlen károkat okozva az egyébként is mostoha sorsú jóízlésben. A szám népszerűsége viszont tagadhatatlanná vált, valószínűleg több Mizu-feldolgozás született azóta, mint ahány trendi baseballsapkát hordott az egyszerre körülrajongott és pokolba kívánt Fluor.

Merthogy az internetes csatornákat remekül kihasználó rappert természetesen elérte a usernevek jótékony homályából fröcsögő, a Mizu helyett alighanem a bécsi klasszikusok szimfóniáira áhítozó káanyázó tömeg. A média sem tétlenkedett, némi fáziskéséssel felkapta a félig csiszolt gyémántot, jött a Mokka, bevivásodott Fluor körül minden, Reflektor, meg mi van a csajokkal. Fluor ugyan meglehetősen korán kikérte magának a kétes celeb titulust, de azért – akarva-akaratlanul – a bulvártortából egy-egy cikkelyt rendre Kiszelt, és Tündét is csúnyán-csúnyán celebecsmérelte. A verbális bilivihar, a perbajfenyegetés is a bulvárhősök küzdőterére kényszerítette, végül másfél millióval támogatta Donatellácska 2012-es naptárát. A Viva-brancs viszont kiállt mellette, a Lájkra és a Halendára ismét milliók kattintottak a legnépszerűbb videómegosztón.

Fluor tehát tagadhatatlanul bekerült a sztárvilágba, de

meg kell különböztetnünk a produktum nélküli növénycelebektől.

A Mizu után tudatosan építette jól eladható branddé magát: szériafelszerelés a baseballsapka és az Adidas-cuccok, a klippekből ismert, koncepció szerint idétlen pingvin, a kamaszkori freestyle-okat hasznosító rögtönzések. Fluor napi kapcsolatban áll rajongóival, Facebook-posztjait 258000 fészlakó követi. És közben folyamatosan fellép.

Till Attila szerint Fluor elképesztő tehetséggel, és minden részletre oda figyelve készített egy terméket magából – amely azonban elsősorban továbbra is a zenei produkción alapul. 2013 második felében Fluor – talán éppen ezért – háttérbe szorult a bulvársajtóban. „Fluor Tomi korántsem celeb, vagy ha valaha az volt, akkor celebként eltűnt a süllyesztőben. Celeb az, aki bolondot csinál magából csak azért, hogy a címlapokon szerepelhessen. Fluor elsősorban előadó. Úgymond „Zs kategóriás celeb”, vagyis nem feltétlenül kompatibilis egy bulvárlappal” – mondja Eötvös Natália, a Hot! Magazin volt gyakornoka.

A rapper mindezt aligha bánja. Folyamatosan dolgozik, és gyakran ugyanazokkal, akikkel tíz éve Székesfehérváron összehozta a hip-hop szeretete. Egyszer akusztikus kísérettel lép színpadra, máskor elektronikus alapra szövegel, de még a Mizu-cunami után is sikeres. Még akkor is, ha már csak feleceleb. Vagy még annyi se.

Szólj hozzá!

Címkék: zene fluor

A bejegyzés trackback címe:

https://newzz.blog.hu/api/trackback/id/tr526157561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása