HTML

Friss hozzászólások

Címkék

12 (1) 12évrabszolgaság (1) 2014 (1) a (1) admin (1) ajánló (6) ajanlo (1) album (1) álom.net (1) amcsi (1) amerikai botrány (1) apokalipszis (1) április6 (1) avengers (1) bang (1) big (1) birds (1) blogger (1) blood (1) bosszúállók (1) breaking bad (1) bulvár (1) clara bow (2) dead (1) dexter (1) divat (1) együttes (1) éjszaka (1) előzetes (1) első poszt (1) ember (1) enciklopédiája (1) eszköz (1) eurovízió (2) év (1) évforduló (3) Facebook (1) facebook (1) farsang (1) film (16) filmajánló (9) filmajánó (2) fluor (1) forradalom (1) frankenstein (1) golden globe (1) hely (1) herkules (1) himym (1) Hulk (1) idős (1) Inczédy (1) info (1) irony (1) ismerkedés (1) jack (1) játék (5) katasztrófa (2) keksz (1) képregény (1) kingslayer (7) kiscsillag (1) kocka (1) komment (1) könyv (3) Könyvajánló (1) Kossuth (1) kritika (4) kultúra (4) levelek júliának (1) littlecat01 (6) lol (3) lorde (1) Magdi anyus (1) majd (1) meleg (1) meme (1) metró (1) milky way (3) mokka (1) műsor (1) műsorvezető (1) narancsvidék (1) némafilm (2) nemlétező (1) newzz.com (2) new year (1) oltás (1) once (1) oravecz (1) oscar (1) oscars (1) oscars2014 (1) party (1) Pesten Hallottam (1) rabszolgaság (1) rajzfilm (2) regény (1) reggeli (1) remake (1) retrokedd (3) ryan (1) sorozat (11) szavak (1) szex (2) szójáték (1) szupcsimupcsi (1) Tamás (1) társadalomkritika (1) taylor momsen (1) the (2) theory (1) time (1) titanic (3) tolerancia (1) tömeg (1) tömegközlekedés (1) történelem (2) tragédia (1) tróger (1) troll (1) true (1) túlélő (4) tumblr (1) twitter (1) upon (1) választás (1) vélemény (3) vicc (1) videó (1) videoklip (1) Vili bácsi (1) vonzalom (1) walking (1) xjelena (18) XXI.század (1) zene (3) Címkefelhő

Benyomások vihara: 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás

newzz.com   2014.05.15. 22:00

SZERZŐ: cs89

A korábbi évekkel ellentétben ezúttal a tavaly nyáron megnyílt Nagymező utcai Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ adott helyet a 32. Magyar Sajtófotó Kiállításnak Budapesten. A minőség és a változatosság azonban maradt: társadalmi, politikai természeti, művészeti és sporttémák egyaránt megtalálhatóak a képek között. A kiállítás így számos formában tud nyomot hagyni az emberben. De hogy valahogyan nyomot hagy, az biztos.

Egy fotókiállításra többféle ok miatt akarhat menni az ember. Például mert kikapcsolódásra vágyik. Vagy filozofikus gondolatokhoz keres ihletet. Új ismereteket akar szerezni. A természet csodáit vizslatná.  Vagy csak szeme „látványéhségét” szeretné kielégíteni. A Sajtófotó Kiállítás adu-ásza az, hogy mindegyik típus igényét kielégíti: az olyanét is, aki csak az egyiket keresi, és az olyanét is, aki az összeset egyszerre.

Filozófia. Elgondolkodtató képek, képsorozatok aztán akadnak bőven. A tavaly nyári, Törökországi zavargásokról, összecsapásokról bizonyára sokan hallottak. Arról talán kevésbé, hogy amikor a Gezi park tüntetői beleuntak a rendőrökkel folytatott állandó harcokba, néma állással tüntettek a tér átalakítása és a kormány tevékenysége ellen. A fotókról a semmibe bámuló, rezzenéstelen arcok belefúródnak az ember szemébe és agyába is. Vagy ott van Hajdú D. András esete, aki egy mélyszegénységben élő prostituált családanya mindennapjait követte, és elkísérte „munkahelyére”, Svájcba is. Ott állunk a fotók előtt, és rádöbbenünk, hogy ez az ember napokra bekerült ebbe az életbe. A világ elé tárta a sztorit a képekkel. Tudott ennél többet tenni a nyomorgó családért? Vagy tud valaki, bárki, esetleg épp a fotók hatására többet tenni?

Ismeretszerzés. Itt kell megemlítenünk, hogy a fotósorozatok mellett néhány soros, alapvető információkat találunk. A szöveges kiegészítéssel együtt a Boszniáról, Iránról szóló fotósorozat, vagy éppen a temérdek mennyiségű ikerpárral megáldott, kárpátaljai Nagykopányt bemutató képek máshol nem, vagy nehezebben megszerezhető ismeretekkel ruházzák fel a látogatót.

A természeti látványosságok kimeríthetetlenek. Kiszellőzteti a kemény témák által megdolgoztatott elmét, és igazi gyönyörűség a szemnek. A pillangó, ahogy néhány centire van egy madár szájáról, amely hamarosan jóízűen elfogyasztja az állatot. Igazi fotócsemege.

Látványéhség? Minden, mi szemnek ingere. Művészportrék (többek között) Sára Sándorról és Kocsis Zoltánról. A Sziget-fesztivál egyik punkja, aki hajával „beleolvad” egy óriáskerékbe. Egy párbajtőrmérkőzés a budapesti világbajnokságról, ahol a román versenyző guggolva szúrja meg francia ellenfele karját, ezzel érmet szerezve csapatának. Bár a tartalom sem elhanyagolható (sőt!), a látvány a fotó esszenciája, így akik erre hajtanak, valóban minden témában találnak számukra emlékezetes képet.

És miután szépen végigzongoráztuk a „mondvacsinált” kategóriákat, kimaradtak az olyan képek, mint amikor különböző pártok tagjai merednek Horn Gyula sírjára. A mindig „álarcot” húzó politikusok arcai követlen közelről, egy ilyen emberi pillanatban. Vagy a fent már említett vívó-vb-ről a csapatban aranyérmes Boczkó Gábor diadalüvöltése. És még számos más, ilyen-olyan okok miatt emlékezetes alkotás. Lehet, hogy különböző emberek más jellegű képeket kerestek, de élményeket mindenki kapott. Az ember bárhol megállt, lelkesen beszélgető embercsoportokat látott maga mögött. Témát sokféle kép adhat. De leírást nem elég olvasni róluk. Látni kell őket. Még három napig lehet. Jó böngészgetést kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://newzz.blog.hu/api/trackback/id/tr416172322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása