HTML

Friss hozzászólások

Címkék

12 (1) 12évrabszolgaság (1) 2014 (1) a (1) admin (1) ajánló (6) ajanlo (1) album (1) álom.net (1) amcsi (1) amerikai botrány (1) apokalipszis (1) április6 (1) avengers (1) bang (1) big (1) birds (1) blogger (1) blood (1) bosszúállók (1) breaking bad (1) bulvár (1) clara bow (2) dead (1) dexter (1) divat (1) együttes (1) éjszaka (1) előzetes (1) első poszt (1) ember (1) enciklopédiája (1) eszköz (1) eurovízió (2) év (1) évforduló (3) facebook (1) Facebook (1) farsang (1) film (16) filmajánló (9) filmajánó (2) fluor (1) forradalom (1) frankenstein (1) golden globe (1) hely (1) herkules (1) himym (1) Hulk (1) idős (1) Inczédy (1) info (1) irony (1) ismerkedés (1) jack (1) játék (5) katasztrófa (2) keksz (1) képregény (1) kingslayer (7) kiscsillag (1) kocka (1) komment (1) könyv (3) Könyvajánló (1) Kossuth (1) kritika (4) kultúra (4) levelek júliának (1) littlecat01 (6) lol (3) lorde (1) Magdi anyus (1) majd (1) meleg (1) meme (1) metró (1) milky way (3) mokka (1) műsor (1) műsorvezető (1) narancsvidék (1) némafilm (2) nemlétező (1) newzz.com (2) new year (1) oltás (1) once (1) oravecz (1) oscar (1) oscars (1) oscars2014 (1) party (1) Pesten Hallottam (1) rabszolgaság (1) rajzfilm (2) regény (1) reggeli (1) remake (1) retrokedd (3) ryan (1) sorozat (11) szavak (1) szex (2) szójáték (1) szupcsimupcsi (1) Tamás (1) társadalomkritika (1) taylor momsen (1) the (2) theory (1) time (1) titanic (3) tolerancia (1) tömeg (1) tömegközlekedés (1) történelem (2) tragédia (1) tróger (1) troll (1) true (1) túlélő (4) tumblr (1) twitter (1) upon (1) választás (1) vélemény (3) vicc (1) videó (1) videoklip (1) Vili bácsi (1) vonzalom (1) walking (1) xjelena (18) XXI.század (1) zene (3) Címkefelhő

Jön a nukleáris bomba? - Túlélési útmutató a metroalagútakhoz

littlecat01   2014.03.13. 09:00

Minden metrómegállóban több ajtó is van a falak mentén. Szerintem mindenkinek eszébe jutott már, hogy vajon mi van az ajtók mögött? Mit rejt az alagút?

Egy esetleges atomtámadás esetén a metróban fogunk élni? Igazak a pletykák, miszerint egy komplett város van a lábunk alatt? Hallani olyanokat, hogy több tonna élelmiszert tárolnak lent, és van kompletten berendezett kórház is egy esetleges támadás idejére.

A katasztrófafilm-gyártók körében is igen népszerű téma a metró, illetve az alagutak. Nem egy alkotás született a katasztrófák utáni föld alatti életről. A legújabb őrület a Metró 2034 című regény, mely Oroszországban játszódik a metróalagutakban egy atomtámadás során. Dmitry Glukhovsky-nak ez már a második e témában írt könyve, a regény a Metro 2033 folytatása. Egyébként a könyv alapján elkészült a videojáték is, ahol az orosz metróhálózat alagútjaiban barangolhat a játékos.

Mi történik akkor, ha Budapesten vegyi támadást hajtanak végre (reméljük erre a közeljövőben nem kerül sor, DE ha mégis) és óvóhelyre kell húzódni? Természetesen ilyenkor a legkézenfekvőbb a metróhálózat, ami közel 220 ezer ember befogadására képes. Rengetegen utaznak a metróval minden nap és senkinek nem jut eszébe, hogy egyszer akár ez az alagút mentheti meg az életét.

A vicc kedvéért képzeljük el, hogy beüt a baj (egyébként évente kétszer kötelező ezt elpróbálni, ilyenkor a média is beleshet az óvóhelyre). A lakosságot hangosbemondókon értesítik, és a média minden formájából is az információkat harsogják.

A hivatalos álláspont szerint az adott metróállomás 500 méteres körzetében élőket fogadja be, de a pánik nagy úr, és ilyenkor nem valószínű, hogy a lakcímkártya az első, amit lobogtatni fogsz, hanem mented az életedet, de ha van ennyi lélekjelenléted akkor le a kalappal. 

Jó esetben lent vagy egy állomáson, és nagyon boldog lehetsz, mert a túlélési százalékod nagyon nagyot ugrott. A levonulás zavartalanul zajlik, minden mozgólépcső lefele megy, így nem sok esély van arra, hogy agyonyomjuk a másikat.

Amikor minden szerencsés leért, egy többtonnás acélajtó zárja el a lentieket a külvilágtól. Ezt csak az veheti észre a megállókban, aki nagyon szemfüles, mert jól el vannak rejtve (reménykednek benne, hogy ha nem látszik, nem is kell használni).

Bezárultak az ajtók, innentől kezdve se ki, se be, mindenki marad a fenekén, ahol van, és örül neki, hogy még mindig él. A be- és kitelepülés elrendelése a főpolgármester feladata, szóval amíg ő nem adja áldását, mindenki „fogoly” az alagútban. Egyébként elméletileg 72 óráig lehet lent tartózkodni, addig van elegendő víz és levegő. Ez számomra fura, mert nem lehet ennyire pontosan időzíteni egy támadás és az utána lévő levegőromlás elmúlásának idejét, de ők a „szakik”, nekik kell tudni. Ha letelik az óraszám, mi lesz a vége?

Mit is lehet itt lent csinálni? Nem a kényelem, hanem az életben maradás a fő szempont, így van lehetőség esetleg a metrókocsikban, az állomásokon vagy az alagútban tölteni az időt. Nincsenek titkos tárnák és termek, az óvóhely az alagút maga, csupán a sínekben nincsen áram.

A szabvány szerint egy négyzetméterre két ember jut, de ha valamit megtanultunk a katasztrófafilmek sokaságából, az az, hogy ilyenkor a szabvány és a protokoll az első, amit kidobunk az ablakon.

Az alapvető ellátásokat megkapjuk az óvóhelyen. Minden állomáson van női és férfi mosdó, illetve fejenkénti 33 liter víz. Az utóbbit kútból szerzik, amit az ÁNTSZ rendszeresen ellenőriz. A vizesblokkhoz tartozik bűzszűrő berendezés is, ami nagyon hasznos, mikor rengeteg izzadt ember zsúfolódik össze (nem nyerő tízezer ember lábszagát szívni).

A szellőztető rendszer profi, így mindenkinek elegendő oxigén jut végig az alagútban. A harmadik nap végére közel 40 fok meleg és már-már elviselhetetlen körülmények alakulnak ki, de nyugodtak lehetünk, mert azért túléljük.

Sajnos az élelmiszerraktárak is kacsának bizonyultak. Ilyenkor két lehetőség van, ha a támadás nem közvetlen Budapesten történik és van idő levonulni, akkor a lakosságot figyelmeztetik,hogy hozzon magával élelmet (nem árt ha a hűtőd otthon nem kong az ürességtől, mert sajnos a pizzafutár nem megy le a bunkerba!) Amennyiben rögtön menni kell az óvóhelyre, akkor jártunk rosszabbul, mert akkor a három napot vízzel és levegővel kell kibírni.

A hierarchia és a társadalmi felépítés a föld alatt is fenn áll. Az egészségügyi ellátást az állomásokon felállított pavilonokban orvosok és ápolók oldják meg, vannak rendfenntartók is egy kicsit szélesebb jogkörrel, hiszen rengeteg ember biztonságára kell figyelni. Amennyiben halálozásra kerül a sor, a holttesteket elzárt metrókocsikban tárolják.

Az alagút óvóhely szerepének a hidegháborúban volt nagy szerepe, és akkoriban igen hasznosnak bizonyult, míg most azért kétszer meggondolandó, hogy kibírna-e egy támadást, illetve a nagyobb kérdés, hogy túl lehetne-e élni lent egy katasztrófát.

Az én véleményem szerint gyenge lábakon áll a metróalagutak óvóhelye, sok sebből vérzik a rendszer. Reméljük, nem lesz soha szüksége a lakosságnak erre, ám amennyiben mégis, úgy kérdéses, hogy mennyi ideig bírnánk ki a föld alatt. Egyszer én is szeretném látni, hogy milyen is az alagút, mikor nem a metró száguld benne. 

23 komment

Címkék: apokalipszis túlélő littlecat01

A bejegyzés trackback címe:

https://newzz.blog.hu/api/trackback/id/tr445857958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kim Jong il 2014.03.14. 22:10:47

Hideghaboru alatt esely sem lett volna tulelni egy all out nuklearis tamadast lennt sem. NATO legalabb egy tucat robbanofejjel szorta volna meg a varost - koztuk 6-8MT ereju hidrogenbombaval is - es jo esellyel olyannal is amely szandekosan a fold alatt detonal szeizmikus rezgeseket keltve. (bizonyos robbanofejek a megfelelo boritassal tobb tiz metert tud belefurodni a sziklaba is mielott robban)
DE ha megis tulelik lennt...ugyan mar minek feljonni?

Semper Fidelis 2014.03.14. 22:23:00

Azért jóval több van ott lent, mint metró alagutak. Főiskolás koromban (1996-2000) jártam lenn a metró szint alatt a Deákon, és láttam ott mélyebben hatalmas alagutakat még. Egy ilyen soktonnás fémajtót is bezártak a kedvünkért, aztán elgyalogoltunk az alagútban az Arany Jánosig (fél éjfél körül lehetett). Bemenetelkor nem kért senki jegyet, bérletet ;)))

engelbert (törölt) 2014.03.14. 22:35:06

Marhaság.Senki sem akar történelmi fővárosokra atombombákat hajigálni.Az elsődleges célpont az ellenség rakétaindító bázisa,a második legfeljebb a hadsereg összevonási körletek,katonai repterek, hadikikötők,flották,stb.Aztán közlekedési csomópontok,ipari üzemek.És amikor ez sem ér semmit,csak akkor jön a terrorbombázás,lásd pl.Drezda.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.14. 22:38:26

Tekintve a metróhálózat jelenlegi állapotát, nem biztos hogy lent jobb lenne a helyzet. Kíváncsi lennék azokra a mindent lezáró ajtókra. Reméljük nem csak zárhatóak hanem nyithatóak is.

gazda1 2014.03.14. 22:39:16

Azért a szellőzőalagutakban is rengeteg ember elfér még, és ez még mindig csak az, amit nekünk megmutathattak. Az állomások peronjai alatt is elég nagy terek vannak.

wrstjnethn 2014.03.14. 22:48:00

Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba:

1. "A lakosságot hangosbemondókon értesítik, és a média minden formájából is az információkat harsogják." A rohadt BM még egy havazás esetén sem volt képes az érintetteket profin értesíteni, mi lenne még váratlanabb katonai támadás esetén??? "Magáért megyünk, addig szálljon át másik metróba"???

2. Rohadjak meg, ha a fele is működik azoknak a dolgoknak, amiket ilyen esetre terveztek. Minden évben rendeznek tűzoltó-mentő gyakorlatot, amin persze mindig minden kitűnőre vizsgázik, mégis egy magasrangú tűzoltó ismerősöm elmondta, hogy tűz esetén ember élve nem jönne ki az alagútból. Most komolyan, a pesti metró hétköznap is életveszélyes, nemhogy katasztrófa esetén! :)

3. Ki akar egyáltalán túlélni egy atomtámadást? Ha Pestet telibe lövik, ki jön megmenteni utána? Mindenki messze elkerüli az atomsújtott vidéket. Aztán 72 óra után feljössz és hova mész?

Szóval az egész egy méredrága játékszer, amitől páran jobban alszanak, ha azt hiszik, hogy működik és bármire is jó.

Joe84 2014.03.14. 23:16:50

Atomtámadás? " Az ellen nem véd", de ettől még van értelme a dolognak. Kisebb-nagyobb vegyi támadás, vagy baleset esetén a metróalagút megfelelő védelmet tud nyújtani. Persze leginkább csak a 2-es és az se mindenhol. Tudom, hogy mindenki jön a bennfentes dumával, de én egyszer voltam az Arany János utcai megálló alatt. Nem kell csodás földalatti világot elképzelni, leginkább különböző gépek vannak ott, amik a szellőzést, levegőszűrést és az áramellátást biztosítják, ezek tényleg működnek, rendszeresen karbantartják, jó állapotban vannak.
A 4-es metrónál tudtommal nem építették ki ezeket a rendszereket, így az nem lesz használható óvóhelyként, pedig az összköltség néhány százaléka lett volna csak a kialakítás.

Lordhell 2014.03.14. 23:16:55

@engelbert: Tévedsz hadászati szemmel az első cél a hadvezetés és az állam vezetés központja (ami ugye főváros szinte mindenhol). Budapestre konkrétan 70-es években 3 darab egyenként 1-5 MT 2 fázisú atomfegyver célozta: Csepel, észak-Pest és ferencvárosi rendező pu. tudtommal :). Cél volt még: Dunaújváros, Debrecen, Miskolc, Szolnok... stb.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.03.14. 23:41:51

Egy II. világháborús bombázást át lehet vészelni az alagútban, meg egy nagy vihart, többre senki ne számítson. A 4. képen az alatt a kék izé alatt szerintem elég nagy a hézag, az ugye csak félreértés?

Az atomtámadást ma már nem úgy kell elképzelni, hogy jön a repülő és ledobja az atomot. Jó esély van arra, hogy egy furgonban van, amely egy mellékutcában parkol. És ha nem atombomba, csak piszkos bomba, akkor még olcsóbb és még kevésbé szórakoztató.

Nem hiszem, hogy a metróalagutak szellőzése bármilyen sugárszennyezést is ki tudna szűrni a levegőből. Akkor inkább le se menj, mert három napig be vagy zárva, míg odafent legalább elbúcsúzhatsz anyádtól.

A Duna alatt meg máshol is folyamatosan szivárog le a talajvíz. Vajon mi lesz az alagútból, ha egy kurva nagy robbanás megrázza az egész várost? Megmondom: akvárium.

Felejtsétek el a szuperbunkereket. Ha itt kitör a háború, akkor a főváros megszűnik működni. Minden vízszivattyú árammal megy, a gázfűtés is árammal megy, mindennek a távvezérlése árammal megy, a menőzőknek még a vécét is villanymotor húzza le, iPadről vezérelve, aztán ebből mi marad egy támadás után? A kanadaiak már tudják, mi az az egyhetes áramszünet. Figyelj, ha jön az atombomba, akkor állj ki az erkélyre az asszonnyal, és nézzétek meg jól, mert többet olyat az életben nem láttok.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.03.15. 00:28:53

@Kim Jong il: Az ekkora hatóerejeű bombákból nem volt páncéltörő változat, mert eleve irgalmatlan nagyok voltak az '50-es és '60-as években.

Aztán, mikor a miniatürizálás eljutott oda, hogy Mt-ás hatóerő elfért egy ICBM/SLBN-en, akkor azok robbanófejének sem volt semmiféle pct. változata.

A jenkik fejlesztettek ki valóban olyan gravitációs bombát, amik pct. fejjel és nuku töltettel is bírtak, de ezek közel sem rendelkeztek ekkora hatóerővel és ezek nagy hátránya, hogy csak gravitációs bombán léteznek és bizony legalább közepes magasságról kell ledobni őket, hogy kifejtsék hatásukat. Az általános néhány száz méter magasságban pukkanó termonuki töltet lett volna.

BP. meg bizony célpont volt. Azért, mert ipari és közlekedési csomópont volt, pályaudvarok és hidak. A Dunán Bp-n, Dunaföldváron és lent Mohács táján volt csak komoly híd vagy vasúti híd. Ezek székapásával az országot szinte kettévágtál volna. Ez olyan kevés számő célpont volt, hogy még egy nem nuki fegyverekkel vívott háborúban is nagyon komoly esély lett volna arra, hogy ezeket pikk-pakk szétkapják....

HummeRC 2014.03.15. 02:30:37

@Semper Fidelis: Dettó, én is voltam lent az egyik olyan túrán, abban az időszakban főiskolásként. A cikk a valóság töredékét sem írja le. Sokkal többet láttunk ennél és utaltak rá a túravezetők, hogy még mi sem láttunk mindent. A hatalmas fémajtókra ráütődő, több tonnás súlyzárak döngése, még mindig a fülemben van. :)

vadkelet 2014.03.15. 07:23:42

220.000 a kb 1,5 milliobol. Ha valahogy kepesek szirenazni h atombomba jon baszki, akkor szted az emberek mennyire fogjak egymast olni a bejaratoknal h lejussanak? Egyaltalan akkora tomeg nyomasanal szted kepesek lesznek mindenutt lezarni az ajtokat? Meg ha a tomegbe lonek is a hullakat el kell takaritani h lezarhato legyen az ajto... S ki lone?

Analyzer 2014.03.15. 07:38:12

mi koze a vizesblokk buzzarojanak a labszaghoz?
androsz, te pedig ebben a temaban egy nagyon fel(?)muvelt, de annal lelkesebb amator vagy! :)

Acmee 2014.03.15. 08:42:43

Azért a jó öreg légoltalmikról se feledkezzünk meg, azok is jó sokat kibírnak. Ilyen helyzetben célszerű a fontosabb épületek felé venni az irányt (pl. minisztériumi épületek). Azok óvóhelyeiről kevesen tudnak, nem lesz akkora a tömeg ;)

Mikrobi 2014.03.15. 08:54:09

Az orosz írót Dimitrij Gluhovszkijnak hívják
@Kim Jong il: létezik atomtöltetű bunkerromboló bomba, de az egész kis töltetű, 5 kt alatti. Sosem volt arra terv, hogy a megatonnás bombákat a föld alatt robbantsák, egy egész várost elpusztító földrengést nem tudna kiváltani. Föld felett robbantva sokkal nagyobb pusztítást végez.
@wrstjnethn: tűzoltókörökben valóban köztudott, hogy egy kiadós metrótűznél nem lehet sokat tenni. Ahhoz füstmentes helyiségeket kéne kialakítani lenn, ahol palackokat tudnának cserélni, meg bányamentők által használt oxigénes, visszalélegző légzőkészülékek kellenének. Azért így is sokat tettek már azért, hogy működjenek a dolgok, pl. a kommunikációt megoldották, duplapalackos légzőkészülékek, nagyteljesítményű ventillátorok is vannak. Gyakorlatokat pedig mindaddig tartani kell, amíg úgy nem döntenek, hogy ha tűz üt ki a metróban, hagynak mindenkit meghalni.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.03.15. 10:19:15

@engelbert:
"a terrorbombázás,lásd pl.Drezda."
Drezda inkább csak nyugati bemutató volt már a szovjeteknek, mint a németek elleni akció...

Péter Tóth 2014.03.15. 10:44:54

@Androsz: "A 4. képen az alatt a kék izé alatt szerintem elég nagy a hézag, az ugye csak félreértés?"

Igazából a teljes lezárási procedúra része, hogy a síneket is kiveszik onnan és azután zár teljesen a fal. A sín meg van "szaggatva" azon a szakaszon és elég gyorsan kivehető az a kis darab.

Frege Mente 2014.03.22. 22:17:24

Csak egy megjegyzésem lenne. Lehetne több is, de most csak eggyel örvendeztetlek meg. ha van időd felkészülni, ne a hűtődet pakold ki háromnapi élelmiszertartalék céljából, mint ahogy a cikkben olvashattad. Gondold meg, miért tartod a cuccokat a hűtőben..Mert MEGROMLANAK!.Szóval inkább rendelkezzen mindenki 72 órás Ready to Go csomaggal,amiben van minden,ami három napra kell
konzultáljatok a magyar felkészülők egyesületével.
Tsók

Frege Mente 2014.03.22. 22:21:03

@Androsz: ha jön az influenza, menj a legzsúfoltabb helyre. Ha jön az ózonlik, állj ki délben széttárt karokkal a napra. Nem baj az, ha a feladó típusú emberek génjei minimálisan örökítődnek át...Tényleg jobb lesz a világ, ha az olyanok maradnak életben, akikben dolgozik az életösztön, és a legreménytelenebb helyzetben is a megoldáson gondolkoznak, és nem a feladáson.Sok sikert:)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.03.23. 00:21:04

@Frege Mente: Szóval a legreménytelenebb helyzetben akkor járnék el evolúciós szempontból a leghelyesebben, ha bezárkózom egy ilyen gagyi egérfogóba, azt remélve, hogy amikor a főpolgármester legkésőbb egy hét múlva megüzeni, hogy minden oké, akkor majd új életet kezdhetek a radioaktív porban. Tudsz róla, hogy a sugárbetegség milyen mocskos kínhalál? Nem az egyetlen módszer, amit az emberiség kitalált magának, de az egyik legveszélyesebb. És legbiztosabb. A baktériumokat esetleg meg lehet ölni vegyszerekkel, tűzzel, a mérgek ellen talán esélyt adnak a szűrők vagy más mérgek, de a nukleáris szennyezés ellen nincs orvosság. A mérgező anyagot talán el lehet égetni, meg lehet kötni, de a radioaktív anyagok ellen nem segít a tűz sem. Ahhoz, hogy mérlegelhető eséllyel távol tarthasd magadtól, jóval önellátóbb rendszerre van szükség, mint egy űrállomás, és nem látom be, miféle haszonnal járna, ha az életem maradékát egy kasztniban kellene leélnem. Meghagyom neked, te emberiség jövője, sok sikert.

BTZ 2016.05.16. 07:42:28

Az utolsó mondatra: Bzd meg!
süti beállítások módosítása