HTML

Friss hozzászólások

Címkék

12 (1) 12évrabszolgaság (1) 2014 (1) a (1) admin (1) ajánló (6) ajanlo (1) album (1) álom.net (1) amcsi (1) amerikai botrány (1) apokalipszis (1) április6 (1) avengers (1) bang (1) big (1) birds (1) blogger (1) blood (1) bosszúállók (1) breaking bad (1) bulvár (1) clara bow (2) dead (1) dexter (1) divat (1) együttes (1) éjszaka (1) előzetes (1) első poszt (1) ember (1) enciklopédiája (1) eszköz (1) eurovízió (2) év (1) évforduló (3) facebook (1) Facebook (1) farsang (1) film (16) filmajánló (9) filmajánó (2) fluor (1) forradalom (1) frankenstein (1) golden globe (1) hely (1) herkules (1) himym (1) Hulk (1) idős (1) Inczédy (1) info (1) irony (1) ismerkedés (1) jack (1) játék (5) katasztrófa (2) keksz (1) képregény (1) kingslayer (7) kiscsillag (1) kocka (1) komment (1) könyv (3) Könyvajánló (1) Kossuth (1) kritika (4) kultúra (4) levelek júliának (1) littlecat01 (6) lol (3) lorde (1) Magdi anyus (1) majd (1) meleg (1) meme (1) metró (1) milky way (3) mokka (1) műsor (1) műsorvezető (1) narancsvidék (1) némafilm (2) nemlétező (1) newzz.com (2) new year (1) oltás (1) once (1) oravecz (1) oscar (1) oscars (1) oscars2014 (1) party (1) Pesten Hallottam (1) rabszolgaság (1) rajzfilm (2) regény (1) reggeli (1) remake (1) retrokedd (3) ryan (1) sorozat (11) szavak (1) szex (2) szójáték (1) szupcsimupcsi (1) Tamás (1) társadalomkritika (1) taylor momsen (1) the (2) theory (1) time (1) titanic (3) tolerancia (1) tömeg (1) tömegközlekedés (1) történelem (2) tragédia (1) tróger (1) troll (1) true (1) túlélő (4) tumblr (1) twitter (1) upon (1) választás (1) vélemény (3) vicc (1) videó (1) videoklip (1) Vili bácsi (1) vonzalom (1) walking (1) xjelena (18) XXI.század (1) zene (3) Címkefelhő

A guruló orvosi rendelő - Miért jó a szűrőbusz?

Foe   2014.05.28. 11:43

Évente több ezer ember életét menthetné meg, és mégis egyre kevesebben veszik igénybe a guruló orvosi rendelőket. A szűrőbuszok folyamatosan járják az országot, még a legkisebb falvakba is betérvén, olyan vizsgálatokat végezve, mint a mellrákszűrés, psa (prosztatarák) szint mérés, csontsűrűség vizsgálat, hasi ultrahang és a vércukor szint ellenőrzése.

Korunk rettegett betegségeinek oka a túlhajszolt életmód és az ezzel járó stressz. A folyamatos terhelés, a pihenés hiánya és a munkával járó felelősség súlya fokozottan veszi igénybe szervezetünk tűrőképességét és gyakran csökkenti az ellenálló képességet. Pontosan ezért kell folyamatosan figyelnünk egészségünkre, és ezek a mobil rendelők segítenek ebben.

Ma már inkább csak az 50 év felettiek vizsgáltatják ki magukat. A fiatalok csak akkor hajlandóak orvoshoz fordulni, ha már a baj nagyon nagy. Sokszor ilyenkor már késő.

Mik a céljuk a szűrőbuszoknak?

A lakosság egészségi állapotának romlása, egyes betegségek gyakori megjelenése lévén egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra. Ehhez a megelőzéshez és a már kialakult betegségek, korszerű és magas színvonalú kezeléséhez nyújthat segítséget.

Az egészségvédelmi szűrőprogramok célja az egészség megőrzése, betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása. 

Magyarországon az emlőrák a nők körében a leggyakoribb betegség, évente 7300-7500 új tumort diagnosztizálnak, és ebbe a küzdelembe több mint kétezren halnak bele. A szervezett emlővizsgálatokra az érintett korú nők fele nem megy el, miközben az időben felfedezett mellrák az esetek nyolcvan százalékánál gyógyítható.

A férfiakat szűrésre csalogatni, már önmagában egy nehéz feladat, de a leginkább elterjedő prosztatarák már egyre fiatalabb korban őket is fenyegeti. Még ha nem is akarnak róla tudomást venni.

„Amikor a szűrőbusz a falunkba érkezik, én mindig ott vagyok az elsők között, hogy kivizsgáltassam magam. Így időt és pénzt is spórolhatok, hiszen ingyen van, és inkább gyalogolok két utcát, minthogy 2 órát buszozzak a városig. A férjem soha nem tart velem ezekre a szűrésekre, még az orvoshoz is nehéz elrángatni, pedig már ő sem mai legény.”– mondta egy falusi idős asszony.

Általában a vizsgálatok során 50 emberből 1-nél fedezhető fel bármi féle elváltozás, ilyenkor a pácienst ellátják tanáccsal, és elküldik a megfelelő szakrendelésre. Vannak buszok, ahol komplex leletet kapnak az érintettek, ebből megtudhatják a pontos diagnózist, és a jövőbeli teendőiket, de vannak, ahol csak a végeredményt kapják meg a betegek.

„A csontritkulásos betegek száma hazánkban 60-65% között mozog, és ez az arány már évek óta nem változott. A mai rohanó világban az emberek nagyon keveset foglalkoznak az egészségükkel, ezért már egyre hamarabb jelentkeznek olyan tünetek egy 40-es nőnél vagy férfinál, amik inkább csak a 60-as éveikben jellemző.” – nyilatkozta egy szűrést végző ápoló szakasszisztens.   

A mobil rendelőkben végzett vizsgálatok teljesen megbízhatóak. Ugyan olyan gépekkel vizsgálnak, mint az orvosi rendelőkben, tehát a téves eredmények száma, egyenlő a nullával.

Ezek a szűrővizsgálatok soha nem kötelezőek. Általában a buszok csak egy napot vannak egy helyen. A kitűzött nap előtt különböző szervezetek meghirdetik az analízist és biztatják az embereket, hogy minél többen menjenek el az egészségük érdekében, hiszen ez mindenkinek megéri. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://newzz.blog.hu/api/trackback/id/tr546222907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása