HTML

Friss hozzászólások

Címkék

12 (1) 12évrabszolgaság (1) 2014 (1) a (1) admin (1) ajanlo (1) ajánló (6) album (1) álom.net (1) amcsi (1) amerikai botrány (1) apokalipszis (1) április6 (1) avengers (1) bang (1) big (1) birds (1) blogger (1) blood (1) bosszúállók (1) breaking bad (1) bulvár (1) clara bow (2) dead (1) dexter (1) divat (1) együttes (1) éjszaka (1) előzetes (1) első poszt (1) ember (1) enciklopédiája (1) eszköz (1) eurovízió (2) év (1) évforduló (3) facebook (1) Facebook (1) farsang (1) film (16) filmajánló (9) filmajánó (2) fluor (1) forradalom (1) frankenstein (1) golden globe (1) hely (1) herkules (1) himym (1) Hulk (1) idős (1) Inczédy (1) info (1) irony (1) ismerkedés (1) jack (1) játék (5) katasztrófa (2) keksz (1) képregény (1) kingslayer (7) kiscsillag (1) kocka (1) komment (1) könyv (3) Könyvajánló (1) Kossuth (1) kritika (4) kultúra (4) levelek júliának (1) littlecat01 (6) lol (3) lorde (1) Magdi anyus (1) majd (1) meleg (1) meme (1) metró (1) milky way (3) mokka (1) műsor (1) műsorvezető (1) narancsvidék (1) némafilm (2) nemlétező (1) newzz.com (2) new year (1) oltás (1) once (1) oravecz (1) oscar (1) oscars (1) oscars2014 (1) party (1) Pesten Hallottam (1) rabszolgaság (1) rajzfilm (2) regény (1) reggeli (1) remake (1) retrokedd (3) ryan (1) sorozat (11) szavak (1) szex (2) szójáték (1) szupcsimupcsi (1) Tamás (1) társadalomkritika (1) taylor momsen (1) the (2) theory (1) time (1) titanic (3) tolerancia (1) tömeg (1) tömegközlekedés (1) történelem (2) tragédia (1) tróger (1) troll (1) true (1) túlélő (4) tumblr (1) twitter (1) upon (1) választás (1) vélemény (3) vicc (1) videó (1) videoklip (1) Vili bácsi (1) vonzalom (1) walking (1) xjelena (18) XXI.század (1) zene (3) Címkefelhő

RetroKeDD - Clara Bow, az It-lány

RETROspect   2014.04.01. 09:00

Üdvözlök mindenkit! A legelső posztomban is többször említett Clara Bow filmjeit mindig lelkesedéssel nézem. A 20-as évek legnagyobb színésznője, korai szexszimbólum és igazi díva volt. Egy hihetetlenül magasra jutó, és óriásit bukó nő története. A RetroKeDD ma körülötte forog.

clara-bow-1.jpg

clara-bow2.jpgA különleges szépségű Clara 1905. július 29-én született New York szívében, Brooklynban. Pocsék családi körülmények, egymást nem szerető szülők közt nőtt fel. Hirtelen haragú apja többször megverte. Tizenhat éves korában rászakadt édesanyja gondozásának terhe is, mivel a nő kizuhant a második emeletről, és súlyos fejsérüléseket szenvedett. Ezek után pszichózissal és epilepsziával kezelték, sokszor agresszív és paranoid volt. Bár a lánya odaadással gondozta, többször is elmondta később, hogy nem volt igazi gyermekkora, mert mindig ő vigyázott az anyjára, és nem fordítva. 
Aztán 1922-ben jött a baj, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy Clarából színésznő lesz. Az akkor mindössze 17 éves lány februárban arra ébredt, hogy az édesanyja a konyhakést szorítja a torkához, mondván, hogy jobb lenne, ha inkább meghalt volna születésekor. Szerencsére be tudta zárni a konyhába az őrjöngő nőt, aki másnap reggel semmire sem emlékezett a rohamából. Robert Bow ezután szanatóriumba vitette feleségét, ahol egy évvel később egy epilepsziás roham közben el is hunyt. Clara a temetésen dühöngve rátámadt a rokonokra, és megpróbálta bevetni magát a sírba, sokan ezt annak jeléül vették, hogy ő is valamilyen mentális betegséggel küzd.

Filmes karrierjéhez egy fotószépségverseny adta meg a löketet, 1922 és 1933 közt 58 filmben szerepelt. Sokaknak ismerős lehet az It-lány kifejezés, vagyis a lány, akiben meg van az a bizonyos. A szexepil, az utánozhatatlan báj, aminek nem tudnak ellenállni a férfiak. Ez vált az ő becenevévé az 1927-es Az a bizonyos... (It) című film után, ami meghozta neki a világszintű ismertséget és a fanatikus rajongótábort. Szív alakúra rúzsozott száját ma is több ezer nő utánozza. Flörtölős, vidám természete miatt a 20-as évek férfijának kedvencévé vált. A Szárnyakban alakított vagány, cserfes Mary Preston talán személyiségéhez már jobban illő szerep volt.

clarabow3.jpg

A hangosfilmek közeledte más némafilmes sztárokhoz hasonlóan neki sem hozott semmi jót, nyers brooklyni akcentusa és fiús hangja miatt egész Hollywood rajta nevetett. Bár a Paramountot és rajongóit sem zavarta ez, Clarának más problémái is voltak a hangosfilmekkel. Tudniillik utálta őket. Szerinte fura és szokatlan volt a szereplők hangját hallani, illetve így a színészeknek is kevesebb lehetőségük volt arra, hogy mimikájukkal és gesztusaikkal érzelmeket adjanak át. Bár készült több hangosfilmje, például: The Wild Party, Dangerous Curves, vagy a The Saturday Night Kid; az ipar fejlődése karrierjének végét is hozta. A The Wild Party forgatása közben több jelenetet meg kellett ismételniük, mert a mikrofont nézte, ideges volt, és rengeteget bakizott. Az 1932-es Call Me Savage már bukott, csakúgy, mint egy évvel későbbi, utolsó filmje a Hoop-La (1933)

Clara Bow -- It.jpg

Rengeteget dolgozott karrierjének 10-12 éve alatt, röhejesen alacsony fizetésért, filmjeiért a megszokott bérek töredékét kapta. Mégis, ha megnézzük a 1920 és 1930 közti némafilmeket, többségükben Clara Bow a húzónév. Több bírósági ügye is volt, mert rendszeresen beperelték azért, mert állítólag elcsábította más nők férjeit. De hozzá köthető az is, hogy az amerikai társadalomban egyre inkább elfogadottá vált a szex, mint örömforrás. 
1931-ben hozzáment Rex Bell színész-politikushoz, akitől két fia született, Tony és George. 

Sajnos idővel Clarán is feltűntek a mentális zavar jelei, 1944-ben miközben a férje a képviselőházba jutásért kampányolt, megpróbált öngyilkos lenni, búcsúlevelében azt írva, hogy inkább meghal, minthogy újra a nyilvánosság előtt kelljen élnie. 1949-ben végül skizofréniával diagnosztizálták, és ezt többek közt sokkterápiával is próbálták kezelni. Felmerült, hogy insomniáját a konyhakéses emlék is okozhatja, ő azonban visszautasított minden kezelést, és családjától elvonulva élte le hátralévő éveit. 1965-ben szívrohamban halt meg, későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy fel nem fedezett szívbetegsége volt. Californiában temették el, koporsóját - többek közt - a Szárnyak két férfi főszereplője, Richard Arlen és Buddy Rogers vitte.

Számtalan botrányos pletyka kering a barna hajú szépségről ma is, többek közt, hogy leszbikus, alkoholista és drogfüggő volt. Ezek egy zsaroló kitalációi voltak, akit később a szövetségi ügynökök elkaptak és nyolc év börtönre ítéltek.

Híres mondásai:

"The more I see of men, the more I like dogs." - Minél jobban megismerem a férfiakat, annál jobban kedvelem a kutyákat.

"A sex symbol is a heavy load to carry when one is tired, hurt and bewildered." - Szexszimbólumnak lenni nehéz teher mikor megfáradt, megbántott és zavarodott vagy. 

2 komment

Címkék: clara bow retrokedd

A bejegyzés trackback címe:

https://newzz.blog.hu/api/trackback/id/tr825888513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

digiteye 2014.04.02. 02:05:41

Borderline Personality Disorder.
Sok mindent utánozhat - akár skizofréniát is.

Dorsz 2014.04.02. 07:42:34

Kedvenc. <3
Köszi az összeállítást!
süti beállítások módosítása