HTML

Friss hozzászólások

Címkék

12 (1) 12évrabszolgaság (1) 2014 (1) a (1) admin (1) ajanlo (1) ajánló (6) album (1) álom.net (1) amcsi (1) amerikai botrány (1) apokalipszis (1) április6 (1) avengers (1) bang (1) big (1) birds (1) blogger (1) blood (1) bosszúállók (1) breaking bad (1) bulvár (1) clara bow (2) dead (1) dexter (1) divat (1) együttes (1) éjszaka (1) előzetes (1) első poszt (1) ember (1) enciklopédiája (1) eszköz (1) eurovízió (2) év (1) évforduló (3) facebook (1) Facebook (1) farsang (1) film (16) filmajánló (9) filmajánó (2) fluor (1) forradalom (1) frankenstein (1) golden globe (1) hely (1) herkules (1) himym (1) Hulk (1) idős (1) Inczédy (1) info (1) irony (1) ismerkedés (1) jack (1) játék (5) katasztrófa (2) keksz (1) képregény (1) kingslayer (7) kiscsillag (1) kocka (1) komment (1) könyv (3) Könyvajánló (1) Kossuth (1) kritika (4) kultúra (4) levelek júliának (1) littlecat01 (6) lol (3) lorde (1) Magdi anyus (1) majd (1) meleg (1) meme (1) metró (1) milky way (3) mokka (1) műsor (1) műsorvezető (1) narancsvidék (1) némafilm (2) nemlétező (1) newzz.com (2) new year (1) oltás (1) once (1) oravecz (1) oscar (1) oscars (1) oscars2014 (1) party (1) Pesten Hallottam (1) rabszolgaság (1) rajzfilm (2) regény (1) reggeli (1) remake (1) retrokedd (3) ryan (1) sorozat (11) szavak (1) szex (2) szójáték (1) szupcsimupcsi (1) Tamás (1) társadalomkritika (1) taylor momsen (1) the (2) theory (1) time (1) titanic (3) tolerancia (1) tömeg (1) tömegközlekedés (1) történelem (2) tragédia (1) tróger (1) troll (1) true (1) túlélő (4) tumblr (1) twitter (1) upon (1) választás (1) vélemény (3) vicc (1) videó (1) videoklip (1) Vili bácsi (1) vonzalom (1) walking (1) xjelena (18) XXI.század (1) zene (3) Címkefelhő

Nézd közelebbről

xJelena   2014.01.04. 14:00

Avagy minden idők egyik legmeghatározóbb filmje, az Amerikai szépség. Figyeljenek, filmdicséret következik!

Valószínűleg kevés olyan év volt a filmtörténetben, mint 1999. Olyan filmek kerültek a közönség elé ekkor, mint a Harcosok klubja, az Észvesztő, a Hatodik érzék, vagy akár az Amerikai szépség. Sam Mendes öt Oscart elnyert legendás drámája a kiábrándultságról, és az újrakezdésről, azóta is páratlan.

Bár a történet néhol lassú és két órás hosszával nem is éppen rövid, az Amerikai szépség az a film, ami mellett nem lehet elmenni. A főszereplő életunt, depressziós családapát, majd a kapuzárási pánikkal is küzdő, rajongó férfit alakító Kevin Spacey zseniális. Érzékelteti a Lesterben felgyülemlett dühöt, valamint a vágyat arra, hogy szeressen és szeressék. Tényleg átjön az a benyomás, hogy ennek az embernek már nincs mit veszteni. Szerencsére az Akadémia is észrevette a kiemelkedő teljesítményt, és az Oscar-szobor oda került, ahová kellett. Bár Annette Bening végül nem kapta meg a szobrot, de az, ahogy Lester megtört, szomorú, kívülről hárpiának tűnő, túlterhelt ingatlanügynök feleségét játszza, azóta is példanélküli. Thora Birch, Mena Suvari, Wes Bentley és Chris Cooper szintén hihetetlent alakít, ez talán a modern filmtörténet egyik legjobban összeválogatott szereplőgárdája.

Különleges képi megoldásból rengeteg van, gondoljunk akár csak arra, hogy Ricky folyamatosan kézikamerával veszi a dolgokat, vagy a piros szín központba helyezésére. De az operatőri munka is különleges, szokatlan, a vágásokban is időnként jellemzőek az óriási kontrasztok.

A forgatókönyvíró Alan Ball és Sam Mendes rendező hihetetlen érzékkel találta meg azt a vonalat, ahol Lester szerelme a fiatal lány iránt még nem a pedofília határán mozog, hanem sokkal inkább egy vágy az iránt, hogy visszaszerezze fiatalkori ártatlanságát és életkedvét. Gyakorlatilag egy segélykiáltás azért, hogy kiszakadjon az életuntságból. A film görbe tükröt állít az amerikai kisvárosi élet elé, nem ijed meg a homoszexualitás és a homofóbia kényes kérdéseitől sem. Bemutatja, hogyan szürkülnek bele emberek a mindennapokba, hogyan lesznek a tárgyak és a pénz életek irányítói. Végül, hogy hogyan veszít el mindent az, aki szembe mer ezzel menni, pusztulást hozva ezzel magára és a környezetére.  A világ Lesterei, Carolynejai, Angelái, Janejei és Rickyjei ott élnek a nézők közt, pont ez okozta az Amerika szépség óriási sikerét, mindenki ismer valakit, aki a külvilág szemében csak ennyi.

Ez az a film, amit mindenkinek látnia kell életében legalább egyszer, mert minden ember magára ismer benne, mindenki talál benne olyan üzenetet, ami neki szól.

„It's a great thing when you realize you still have the ability to surprise yourself.” – „Felemelő érzés, amikor rájössz arra, hogy még mindig meg tudod lepni saját magad.” (Lester Burnham)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://newzz.blog.hu/api/trackback/id/tr365730769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása