HTML

Friss hozzászólások

Címkék

12 (1) 12évrabszolgaság (1) 2014 (1) a (1) admin (1) ajanlo (1) ajánló (6) album (1) álom.net (1) amcsi (1) amerikai botrány (1) apokalipszis (1) április6 (1) avengers (1) bang (1) big (1) birds (1) blogger (1) blood (1) bosszúállók (1) breaking bad (1) bulvár (1) clara bow (2) dead (1) dexter (1) divat (1) együttes (1) éjszaka (1) előzetes (1) első poszt (1) ember (1) enciklopédiája (1) eszköz (1) eurovízió (2) év (1) évforduló (3) Facebook (1) facebook (1) farsang (1) film (16) filmajánló (9) filmajánó (2) fluor (1) forradalom (1) frankenstein (1) golden globe (1) hely (1) herkules (1) himym (1) Hulk (1) idős (1) Inczédy (1) info (1) irony (1) ismerkedés (1) jack (1) játék (5) katasztrófa (2) keksz (1) képregény (1) kingslayer (7) kiscsillag (1) kocka (1) komment (1) könyv (3) Könyvajánló (1) Kossuth (1) kritika (4) kultúra (4) levelek júliának (1) littlecat01 (6) lol (3) lorde (1) Magdi anyus (1) majd (1) meleg (1) meme (1) metró (1) milky way (3) mokka (1) műsor (1) műsorvezető (1) narancsvidék (1) némafilm (2) nemlétező (1) newzz.com (2) new year (1) oltás (1) once (1) oravecz (1) oscar (1) oscars (1) oscars2014 (1) party (1) Pesten Hallottam (1) rabszolgaság (1) rajzfilm (2) regény (1) reggeli (1) remake (1) retrokedd (3) ryan (1) sorozat (11) szavak (1) szex (2) szójáték (1) szupcsimupcsi (1) Tamás (1) társadalomkritika (1) taylor momsen (1) the (2) theory (1) time (1) titanic (3) tolerancia (1) tömeg (1) tömegközlekedés (1) történelem (2) tragédia (1) tróger (1) troll (1) true (1) túlélő (4) tumblr (1) twitter (1) upon (1) választás (1) vélemény (3) vicc (1) videó (1) videoklip (1) Vili bácsi (1) vonzalom (1) walking (1) xjelena (18) XXI.század (1) zene (3) Címkefelhő

Egy iskolai lövöldözés, könyvbe foglalva

littlecat01   2014.01.01. 17:00

Jodi Picoult - Tizenkilenc perc

Az írónő Magyarországon megjelent harmadik könyve. A tizenkilenc perc egy megtörtént eseményen alapul és olyan témát dolgoz fel mely aktuális Amerikában és sajnos egyre inkább a világ minden táján.

Az író ebben a művében is aktuális témákat boncolgat jelen esetben az erőszak témakörét. Itt arra gondolok például, hogy ha valakit bántalmaznak, megvédheti e magát? Jodi a könyvében egy iskolai lövöldözéssel foglalkozik mely megtörtént eseményen alapul.

A könyv remekül ismerteti az iskolai hierarchiákat, és a diákok elhelyezkedését. Kiderül, hogy a diákok minden nap áldozatai az erőszaknak, csak nem tettben, hanem szóban nyilvánul meg. Rengeteg gátlás, és harag gyülemlik fel a kiközösítettekben.

Így van ezzel Peter is. Josie pedig a menők csapatához tartozik ugyan, de kettős életet él. Van egy titkos belső énje, amely a kiközösítettek csoportjához húzza, és ezért rettenetesen szenved. Az öngyilkossági kísérlettel is többször elgondolkozik, ami mint probléma sajnos egyre többször merül fel.

A regény középpontjában a Sterling High gimnázium áll egy kicsin város Sterling iskolája. Egy átlagos márciusi napon a tanulók iskolába indulnak, és még nem sejtik, hogy néhányuk számára ez az utolsó nap. Peter egy tipikus kocka diák, odavan a számítógépekért és az iskolai hierarchia alsó szintjén áll.Egy napon az iskolába megy és vérfürdőt rendez. Rengeteg áldozatot hagy maga után végül a lövöldözésnek a tornaterem öltözőjében lesz vége. Az egyetlen szemtanú Josie, aki sajnos nem sok mindenre emlékszik a történésekre. Elindul a nyomozás, és a fő kérdés vajon miért tette ezt Peter.

A családok, akik elvesztették hozzátartozójukat gyászolnak, mindenki értetlenül áll a történtek előtt. Peter anyukáját Lacyt az ápolónőt rettenetesen megrázzák a történtek és magában keresi a hibát, hogy vajon hol rontotta el a fia nevelését.

Az iskolát ellepik a nyomszakértők, hogy minden szükséges nyomot begyűjthessenek. A fiú két fegyverrel érkezett az iskolából és az áldozatokat az egyikkel ölte meg. Egyetlen fiú volt kivétel Matt a futballcsapat csillagja, akivel a másik fegyverből származó golyó végzett. A rendőrök értetlenül állnak eme fura nyom előtt.

Petert börtönbe szállítják, és házukat teljesen felforgatják, lefoglalják a számítógépét és a könyveinek egy jó részét. Lacy és a férje magánkívül van nem is nagyon fogják, fel mi zajlik körülöttük.A bíró nem más, mint Josie anyja, aki próbál pártatlanul értékelni. A nyomozás folyamatosan zajlik és próbálnak mindent megtenni azért, hogy megértsék mi történt azon a márciusi napon, és mi játszódhatott le Peter fejében.

Egy izgalmas, ám de megrázó mű mely a magam nemében rengeteg tanulságot hordoz. Vajon mi játszódott le Peter fejében aznap? És vajon mi történt Mattel a futballcsapat sztárjával? Milyen lehet az iskolai klikkekhez tartozni?

Kellemes olvasást! Legyetek rosszak!

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra Könyvajánló littlecat01

A bejegyzés trackback címe:

https://newzz.blog.hu/api/trackback/id/tr205648042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása