HTML

Friss hozzászólások

Címkék

12 (1) 12évrabszolgaság (1) 2014 (1) a (1) admin (1) ajanlo (1) ajánló (6) album (1) álom.net (1) amcsi (1) amerikai botrány (1) apokalipszis (1) április6 (1) avengers (1) bang (1) big (1) birds (1) blogger (1) blood (1) bosszúállók (1) breaking bad (1) bulvár (1) clara bow (2) dead (1) dexter (1) divat (1) együttes (1) éjszaka (1) előzetes (1) első poszt (1) ember (1) enciklopédiája (1) eszköz (1) eurovízió (2) év (1) évforduló (3) Facebook (1) facebook (1) farsang (1) film (16) filmajánló (9) filmajánó (2) fluor (1) forradalom (1) frankenstein (1) golden globe (1) hely (1) herkules (1) himym (1) Hulk (1) idős (1) Inczédy (1) info (1) irony (1) ismerkedés (1) jack (1) játék (5) katasztrófa (2) keksz (1) képregény (1) kingslayer (7) kiscsillag (1) kocka (1) komment (1) könyv (3) Könyvajánló (1) Kossuth (1) kritika (4) kultúra (4) levelek júliának (1) littlecat01 (6) lol (3) lorde (1) Magdi anyus (1) majd (1) meleg (1) meme (1) metró (1) milky way (3) mokka (1) műsor (1) műsorvezető (1) narancsvidék (1) némafilm (2) nemlétező (1) newzz.com (2) new year (1) oltás (1) once (1) oravecz (1) oscar (1) oscars (1) oscars2014 (1) party (1) Pesten Hallottam (1) rabszolgaság (1) rajzfilm (2) regény (1) reggeli (1) remake (1) retrokedd (3) ryan (1) sorozat (11) szavak (1) szex (2) szójáték (1) szupcsimupcsi (1) Tamás (1) társadalomkritika (1) taylor momsen (1) the (2) theory (1) time (1) titanic (3) tolerancia (1) tömeg (1) tömegközlekedés (1) történelem (2) tragédia (1) tróger (1) troll (1) true (1) túlélő (4) tumblr (1) twitter (1) upon (1) választás (1) vélemény (3) vicc (1) videó (1) videoklip (1) Vili bácsi (1) vonzalom (1) walking (1) xjelena (18) XXI.század (1) zene (3) Címkefelhő

Itt a vége fuss el véle…

mancsusz   2014.05.15. 15:00

Hogy folytatódik a mese? Mi lesz a történet vége? Ez minden gyereket foglalkoztat.Várják az újabb és újabb részt, vagy éppen szorgosan gyűjtögetik a különböző játék figurákat, matricákat, hogy meglegyen a teljes kollekció, és összeálljon a sorozat. Idősebb korban ezt a fajta függőséget, a könyv- és filmsorozatok elégítik ki. És, mint tudjuk egyszer minden véget ér, csak nem mindegy hogy, mert megesik, hogy a rossz befejezés miatt nem jön a katarzis, és a végeredmény nem olyan lesz, mint amit elképzeltünk magunkban.

Több olyan tv sorozat is volt, amit imádtak a nézők, aztán eljött az utolsó rész, és vele együtt a csalódottság is, manapság pedig egy-egy befejező epizód után csak úgy záporoznak a kommentek, bejegyzések, és már az alkotók is magyarázkodni kényszerülnek ilyen-olyan Twitter bejegyzésekben. Ami elgondolkodtató… Be lehet fejezni egyáltalán egy sorozatot? És, hogy (nem) szabad pontot tenni egy történet végére?

Nézzünk néhány nagy port kavart zárást a sorozatok történelmében (a teljesség igénye nélkül):

Dallas-1981-008.jpg

 

A Dallas készítői nyitva hagyták a befejezést, amikor a jól ismert jelenetben Jockey a fejéhez emeli a pisztolyt, halljuk eldördülni a lövést, és kis idő múlva Bobby benéz az ajtón. Bár mindenki úgy gondolta, hogy a főgonosz megölte magát, biztosan nem lehetett tudni mi is történt. Talán a forgatókönyvírók is érezték, vagy tudták, hogy lesz itt még folytatás, ahhoz pedig kell Jockey Ewing. Mindenesetre a nézők nem ilyen befejezésre számítottak, bár a Dallasnál már korábban is előfordult, hogy az emberek tiltakozása miatt hoztak a vissza egy szereplőt a halálból, lásd Bobby. A fináléra viszont nem volt hatása akkor a rajongóknak…

Gilmore-Girls-Promo.jpg

Szintén lebegtetve hagytak pár kérdést a Szívek Szállodája írói. A kultikussá vált a sorozat nagy népszerűségnek örvendett itthon és a Tengerentúlon egyaránt, mindenki várta, hogy elvarrják a fő szerelmi szálat Lorelai és Luke között, és, hogy történjen valami, de végül nem történt nagyon semmi sem, azon kívül, hogy Rory lediplomázott. Mondjuk úgy szépen, hogy a tv előtt ülőkre bízták a lezárást, amit a többség nehezen tudott elfogadni, még akkor sem, ha búcsúzóul ismét együtt mérgezték magukat koffeinnel a fő helyszínen, azaz Luke kávézójában…

Lost TV Image.jpg

De az sem bizonyult jobb megoldásnak, ha a túl sok minden történt, és túl sok volt a csavar az utolsó epizódokban. A Lost alkotói is ebbe a hibába estek, amiért szinte majdnem minden fórumon elárasztották őket kritikával. Sokan azok közül, akik követték évadról évadra a történéseket, és már törzs rajongókká váltak, szintén nem értették a zárást, és követhetetlennek titulálták, valamint jelezték azt is, hogy több cselekmény szálát nem sikerült elvarrni, mintha maguk az írók is elvesztek volna abban az útvesztőben, amit ők alakítottak ki az évek során.

true-detective-1.jpg

Ha pedig a csavaros megoldásoknál tartottunk, akkor a True Detective, magyarul a Törvény nevében készítőitől pont ezeket hiányolták a nézők. A sokat dicsért sorozat, amit nem érdemtelenül magasztaltak, végig egy különleges színfolt tudott maradni a nyomozós történetek tengerében. És persze nem szabad megfeledkezni a kiváló színészi teljesítményről sem, mert, hogy Matthew McConaughey és Woody Harrelson emlékezetes alakítással hozták a detektív figurát. Az izgalmas cselekmények, és a realisztikus ábrázolás miatt, mindenki valami plusz csavarra, és egy fordulatos befejezésre számított. Ehelyett egyszerűen elmeséltek egy történetet, és lezárták azt. De a sztori vége itt sem aratott osztatlan sikert, a kevesebb több elv, itt valahogy nem érvényesült.

6.jpg

És a legfrissebb befejező epizód, amit ízekre szedtek, és kemény bírálatokat kapott, és talán a legnagyobb felháborodást váltotta ki a rajongók körében, az az Így jártam anyátokkal című szitkom fináléja volt. A történet szerint a végén végre megismerhetjük Ted feleségét, más néven az Anyát. Erre vártak sokan 9 évadon keresztül, hogy aztán a végén a sorozat készítői elrendezzék pár perc alatt ezt a szálat, és kinyírják az Anyát, ezután pedig jött a felismerés, hogy a nagy szerelem mégis csak az a lány, akinek már a legelső részben szerelemet vallott Ted. Így akár lehetett volna az a címe: Hogy jöttem össze Robinnal. Ráadásul a kritikák szerint így túl sok felesleges kört iktattak be az írók, aminek nem volt értelme.

Nem könnyű lezárni egy sorozatot, nyilván mindenkinek nem is lehet megfelelni, de azért akadt néhány záróepizód, ami ha nem is aratott egyöntetű sikert, és nem töltött el mindenkit elégedettséggel, azért legalább azt elérte, hogy a készítőknek nem kellett magyarázkodni, és felháborodott kommenteket olvasgatni. Az utolsó epizóddal kapcsolatban mindig nagyok az elvárások. Lehet „happyend”, vagy éppen drámai, netán fordulatos befejezés, nem könnyű megtalálni az ideális megoldást, ha létezik egyáltalán ilyen. Ha visszaemlékszünk a régi mesékre, ott nem is cifrázták túl a lezárást, lehet nem is véletlenül, mert tudták úgysincs jó választás, így maradt az itt a vége fuss el véle, és persze a legtöbb esetben a hiányérzet, de aztán mindig jött egy újabb történet, aminek újból várhattuk a végét.

 

 

4 komment

Címkék: vélemény sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://newzz.blog.hu/api/trackback/id/tr946169121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.loretta · http://popkult.blog.hu/ 2014.05.16. 14:08:18

Dexter is idevaló, nem is kommentelném a befejezést, megtette azt már az internet népe előttem. :(
Így jártam anyátokkal legkomolyabb húzása, hogy tisztában vannak vele, hogy sz@rt csináltak, ezért kiskapuként készítettek alternatív befejezést, amit persze csak DVD-n lehet kapni, tv-ben nem nyomják le. ezmi.

zizi77 2014.05.16. 15:08:03

Gilmore girls-ben azért Luke és Lorelai a kávézós jelenet előtt 1/2 percel csókolóznak, szóval valószínű összejöttek újra. Igaz elnéztem volna még pár részt belőle.
Így jártam anyátokkal, tényleg elég fura befejezés volt. De már az elején így tervezték, mert a kölkökkel már akkor felvették ezt a zárót.
süti beállítások módosítása